Reçipetat mbushin 105 vjeç/ Modelet nga krijimi i tyre e deri më sot

Në fillim u përdor si një nevojë për të mbrojtur gjoksin. E përdornin në fillim sportistet greke, ndërsa femrat e Romës së lashtë e përdornin atë si një brez me lëkurë të ngurtë ose copë të fortë.

Recipeti është veshja që ndoshta ka pësuar evolucionin më të madh gjatë shekujve. Siç e njohim ne sot recipetin, modeli më pranë nesh i përket shekullit të kaluar, kur Mary Pleps Jacobs (njohur edhe si Caresse Crosby) krijoi në New York të parin ‘backless brassiere’. Ishte 3 nëntor 1914.
Mos e quani vetëm një aksesor. Mund të themi me plot gojën që recipeti ‘modern’ lindi mbi të gjitha si një instrument emancipimi i trupit femëror, që u lirua nga sikleti dhe ngurtësia e korseve të shtrënguara, të cilat shpesh herë ishin përgjegjëse për problemet që shkaktonin me shëndetin. Gjatë viteve recipeti është bërë edhe një instrument joshës, i aftë për të zmadhuar gjoksin, pa qenë e nevojshme të bëhet një ndërhyrje kirurgjikale.