11 mënyra për të mbajtur nën-kontroll varësinë nga ushqimi dhe të humbni peshë

Ka disa hormone në trupin tonë që, siç vërtetohet nga shkencëtarët, janë përgjegjës për varësinë nga ushqimi. Mbingrënia është gjithashtu një varësi, pasi disa njerëz mund të kenë shumë pak ose aspak kontroll mbi atë që hanë dhe sa hanë. Kjo jo vetëm që çon në një trup të shëndoshë, por edhe në çrregullime të caktuara mendore, si ngrënia e tepërt dhe madje edhe depresioni.

Ne kemi mbledhur disa këshilla të shkëlqyera nga nutricionistët dhe specialistët e ushqimit për t’ju ndihmuar të luftoni varësinë ndaj ushqimit.

 • Zëvendësoni ushqimet e përpunuara dhe ëmbëlsuesit me alternativa ushqyese. Shumë studiues thonë se produktet që përmbajnë nivele të larta sheqeri, ëmbëlsues artificialë dhe yndyrna shkaktojnë varësi, duke shkaktuar reaksione kimike në trup. Ushqimet e përpunuara kryesisht i përmbajnë pothuajse të gjitha ato, kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të blini produkte më të shëndetshme. Për ta bërë më të lehtë, bëni një listë para se të bëni pazar, që të mund ta ndjekni dhe të mos bëni blerje të momentit.
 • Kontrolloni porcionet tuaja. Nëse nuk mund të përjashtoni plotësisht ushqimin jo të shëndetshëm nga menyja juaj, nutricionistët thonë se ju mund të zvogëloni varësinë tuaj ndaj tij duke ngrënë vetëm një sasi të caktuar të tij. Për shembull, nëse doni të hani patate të skuqura, hani pak prej tyre, një herë në javë. Gjithashtu, mësoni se cila pjesë e një produkti të caktuar është e sigurt për t’u ngrënë dhe hani vetëm një pjesë. Nëse jeni akoma të uritur pas një pjese, prisni rreth 30 minuta para se të keni një tjetër. Gjatë kësaj kohe dëshira juaj për të ngrënë me siguri do të kalojë.
 • Konsumoni vakte të rregullta të shëndetshme. Ju mund të zvogëloni dëshirat tuaja ndaj produkteve specifike nëse mund të plotësoni nevojat tuaja ushqyese përmes vakteve të ekuilibruara. Të gjithë kemi dëgjuar se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës. Për më tepër, disa profesionistë të shëndetit mendor thonë se nëse zgjidhni ushqim të shëndetshëm në fillim të ditës, zakonisht do të kontribuojë në përfshirjen e strategjive të shëndetshme në rutinën tuaj.

 • Ndryshoni zakonet tuaja shoqërore. Ashtu si njerëzit me ndonjë varësi tjetër, të varurit nga ushqimi duhet të thyejnë ciklin, pohojnë ekspertët. Ndryshimi i rutinës suaj të përditshme mund të jetë një ndihmë e shkëlqyeshme për të larguar zakonet tuaja të pakëndshme ushqimore. Mundohuni të kaloni më shumë kohë duke u përfshirë në aktivitete që nuk përfshijnë ngrënie. Për shembull, në vend që të dilni me miqtë për darkë, mund të shkoni një film.
 • Uluni në një tryezë ndërsa hani, përqendrohuni në ushqim dhe përtypeni ngadalë. Hormonet tona janë përgjegjëse për kontrollin e oreksit dhe konsumit të kalorive, dhe duhen rreth 20 minuta që ata të dërgojnë në tru sinjalet  që keni ngrënë dhe se jeni tashmë të ngopur. Kështu që ngadalësimi do të zvogëlojë në masë të madhe shanset tuaja për të mbingrënë dhe për të fituar peshë.
 • Kushtojini vëmendje ngrënies emocionale. Shumë njerëz mendojnë se duke ngrënë shumë ndërsa janë të mërzitur ose të stresuar mund të ndihmojë. Por kjo vetëm sa rrit dëshirat tuaja ushqimore dhe nuk ka asnjë lidhje me zgjidhjen e problemeve. Së pari, ngrënia emocionale shoqërohet më së shumti me zgjedhje jo të shëndetshme të ushqimit si karamele, pasta dhe pica, etj. Mund ta shmangni këtë duke gjetur mënyra të shëndetshme për të përballuar stresin. Meditimi, joga, stërvitja, biseda me një mik, dhe madje leximi dhe shikimi i serive televizive, nëse bëhet rregullisht, mund të ju ndihmojë shumë për të zvogëluar stresin tuaj, si dhe ju ndihmon të humbni peshë.

 • Shmangni kafeinën. Gjumi i mirë është shumë i rëndësishëm për të qëndruar të shëndetshëm dhe për t’u përballur me stresin e përditshëm, dhe kafeina, duke qenë një stimuluese, mund ta përkeqësojë shumë pushimin tuaj të nevojshëm. Për më tepër, siç tregon studimi, ekziston një lidhje midis mungesës së gjumit dhe shtimit të peshës. Kështu që ulja e konsumit tuaj të kafeinës mund të ju ndihmojë ndjeshëm të humbni peshë.
 • Gatuani ushqime në shtëpi. Ushqimi në shtëpi është më i shëndetshëm për ju sepse ju jep shumë më shumë kontroll, siç thonë ekspertët. Kur e dini saktësisht se sa kripë, sheqer ose yndyrë po përdoret në gjellën tuaj mund të keni një ide më të mirë se si të arrini qëllimet tuaja ushqyese dhe kalorike.
 • Pranoni çdo përparim që bëni me stimuj dhe shpërblime që ju pëlqejnë. Për shembull, ju mund të shpërbleni veten me një banjë ose ndonjë gjë tjetër që ju pëlqen me të vërtetë, pas një jave ushtrimesh të rregullta. Ose, vendosni një qëllim për të ngrënë të shëndetshëm për një muaj, dhe pastaj festojeni atë me një udhëtim fundjavë me miqtë tuaj. Ekspertët besojnë se ky lloj sistemi i shpërblimeve me të vërtetë ndihmon për të kapërcyer varësitë e ushqimit.

 • Kujdesuni për trupin tuaj. Studimet sugjerojnë që masazhi mund të jetë një pjesë e dobishme e programit tuaj për humbjen e peshës. Për shembull, një masazh suedez është shumë i mirë për qarkullimin e gjakut dhe muskujt, ai ndikon në zonat problematike të trupit dhe përmirëson ndjesinë tuaj të përgjithshme të mirëqenies. Ju gjithashtu mund të përdorni kremra të veçantë për vetë-masazh në zonat me probleme si barku, këmbët dhe ijet.
 • Kërkoni ndihmë profesionale. Ballafaqimi me rezultatet e varësisë nga ushqimi mund të jetë mjaft mbizotërues, kështu që kurrë mos u ndjeni keq kur kërkoni ndihmë. Nëse mendoni se keni një çrregullime në të ngrënë, flisni menjëherë me një mjek. Trajtimi për këto çrregullime shpesh përfshin terapi, grupe mbështetëse dhe disa ilaçe gjithashtu. (Super Shendeti)