Ke kollë ose ethe dhe je infektuar? Ja si të kuptoni nëse është grip, apo virus


Ethe, kollë e thatë, të vjella, diarre.Tani me Koronavirusin që vazhdon të mbretërojë eshte e veshtire te ndash simptomat dhe te dallosh nese je thjesht me grip, apo je infektuar me virus.

Simptomat e gripit

Megjithëse të dy virusët janë të ndryshëm, simptomat që karakterizojnë gripin sezonal dhe Covid-19 janë shumë të ngjashme. “Të flasësh për gripin sezonal, i cili nga ana e tij ndryshon nga simptomat e ngjashme me gripin – shpjegon virologu italian Fabrizio Pregliasco, – është e nevojshme të kesh tre simptoma tipike në të njëjtën kohë: fillimin e papritur të temperaturës mbi 38 °, prania e të paktën një simptome sistemike siç është dhimbja e muskujve ose kyçeve dhe prania e të paktën një simptome të frymëmarrjes si kollë, rrufë, kongjestion, hundë, dhimbje fyti”.

Simptomat e Covid

Përsa i përket Covid-19, simptomat janë shumë të ngjashme “Temperaturë mbi 37.5°, kollë, dhimbje fyti, vështirësi në frymëmarrje – shpjegon Pregliasco – megjithatë Covid-19 gjithashtu mund të çojë në humbje të papritur të aromës (anosmia) apo edhe vetëm ulje të nuhatjes (hiposmia), humbja e shijes (agjezia) simptoma tipike dhe që nuk lidhen me gripin sezonal”.

Te fëmijët

Me një rënie të lehtë të temperaturave dhe frekuentimin e shkollave dhe mjediseve të lidhura me sportet, është e lehtë për një fëmijë apo adoleshent të kollitet. A duhet të alarmohemi? “Me rifillimin e shkollës – shpjegon Rocco Russo, fëmijët kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura dhe për këtë arsye edhe ata që janë alergjikë mund të paraqesin lehtësisht simptoma gjenerike si teshtitja ose kollitja. Nëse nuk ka temperaturë, nuk ka nevojë të alarmoheni, por nëse rritet temperatura, duhet menjëherë të kontaktoni pediatrin ”.

Viruset e para-gripit

Tashmë në këto ditë ekziston një virus i para-gripit me temperaturë të lartë vetëm për një ditë dhe diarre. Si mund ta kuptojnë prindërit se çfarë është pasi diarreja tek fëmijët renditet si një simptomë Covid? “Dizenteria – paralajmëron Russo – është pjesë e simptomave të Covid dhe atyre të disa formave virale të karakterizuara nga çrregullime gastrointestinale, të tilla si Rotavirus. Kjo është arsyeja pse, edhe në rastin e viruseve dhe simptomave të ngjashme me gripin që zhduken një ditë pas shfaqjes së tyre, për fat të keq nuk ka asnjë mënyrë për ta dalluar”

Diagnoza

Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe OBSH bien dakord që kohët e inkubacionit midis dy viruseve janë të ndryshme. Nëse koha mesatare e shfaqjes së simptomave me një virus gripi është nga 1 deri në 4 ditë, për Sars-Cov-2 mesatarja është pesë ditë, por mund të zgjerohet nga 2 në 14 ditë. Por ne nuk mund të mbështetemi vetëm në këtë dhe në rast të temperaturës nuk ka asnjë mënyrë tjetër veç testit të tamponit